Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A kannabiszban előforduló vegyületek: a hatásos CBD olaj titka

Egyes linkeken lévő és további hasznos cikkek angol nyelven a Big Sky Botanicals oldalán érhetőek el.
A Big Sky Botanicals a Hammer Nutrition tulajdonosának partnervállalata. A két cég termékei teljes mértékben megegyeznek, csak más néven is forgalomba kerülnek az USA-ban.
 

A kannabisz egy hihetetlenül sokoldalú növény, amelyet az idők kezdete óta alkalmaznak orvosságként, hasznosítják rostjait és használják rekreációs drogként mind kender, mind marihuána formájában. A növénnyel kapcsolatos kutatások felfedték egy neurotranszmitter rendszer létezését, amelyet endokannabinoid rendszernek (ECS) neveztek el. Ez a rendszer az emberekben és állatokban születésüktől a halálukig aktív, és segít fenntartani az egész szervezet egészségét és egyensúlyát. A kannabisz rengetegféle kémiai vegyületet tartalmaz, ami kölcsönhatásba lép az ECS-szel, és közülük néhány kizárólag ebben a növényben található meg.

A Wikipédia forrásai szerinta kannabisz több mint 480 féle kémiai vegyületet tartalmaz. A vegyületek e széles skálájából némelyik kifejezetten sok növényfajban megtalálható, mások ritkábbak, és csak szórványosan fordulnak elő. Más főbb vegyületek, THC-hoz és CBD-hez hasonló, úgynevezett kannabinoidok kizárólag a kannabiszban találhatók meg, és különleges hatásuk és előnyeik vannak a fogyasztó számára. Ebben a cikkben sorra vesszük a növényben fellelhető elsődleges vegyület típusokat, és megvizsgáljuk minden egyes kategória főbb kémiai vegyületeit.

 

Fitokannabinoidok (kannabinoidok)


A kannabiszban található legismertebb és legtöbbet tanulmányozott vegyületeket fitokannabinoidoknak nevezzük, vagy egyszerűen kannabinoidokként utalunk rájuk. A vegyületek elnevezéséhez tartozó „fito” előtag (a „fitokémiai” szó rövidítéseként) azt jelöli, hogy növényi eredetű vegyületekről van szó. Ezeket a vegyületeket nem szabad összekeverni a szervezetünk által előállított endokannabinoidokkal vagy a laboratóriumban, kémiai úton előállított szintetikus kannabinoidokkal.

A kannabinoidok a gyantamirigyek váladékában fordul elő a legnagyobb koncentrációban, amelyek a kannabisz növény teljes felületén megtalálhatók. Ezek a mirigyek, amit gyakran csak trichomának vagy növényi szőröknek neveznek, a nőivarú virágokon vannak jelen a legnagyobb mennyiségben. Felületüket viaszréteg borítja, amely megvédi a bennük található vegyületeket. A trichomákat kristálynak is szokták hívni, mivel szépen csillognak a fényben.

A növény közismerten több mint 60 féle, kizárólag a kannabiszban előforduló terpénszármazék fitokannabinoidot állít elő. Ezek közül a vegyületek közül sok csak elenyésző mennyiségben van jelen, míg mások, például a THC és a CBD, bőségesen fellelhető a növényben. Ezek a természetben előforduló kannabinoidok a CB1-hez és CB2-höz hasonló receptorokon keresztül lépnek interakcióba az endokannabinoid rendszerrel. Ezeken az interakciókon keresztül pedig a kannabinoidok sokféle, gyakran terápiás hatást fejtenek ki a szervezet főbb rendszereire.

 

Kannabinoidok bioszintézise

Növényi formájukban a kannabisz által előállított fitokannabinoidok sav formában vannak jelen. Ezek a kannabinoid savak az olyan híresebb kannabinoidok prekurzorai, mint a THC vagy a CBD. Amikor ezeket a sav formájú kannabinoidokat hőhatás éria dekarboxiláció nevű folyamat során vagy fénynek és levegőnek való kitettség okán, a viszonylag kevés fajta eredeti vegyületből más kannabinoidok egész tárházának előállítására kínálkozik lehetőség.

Az alábbi táblázat felvázolja a legfontosabb kannabinoidok bioszintézisét:

Cannabinoid Synthesis Diagram

 

Nyers kannabinoidok

A növény által előállított kannabinoid savak két főbb csoportra oszthatók. Ezeknek a vegyületeknek a mennyisége növényenként változó. A marihuána vagy kender bizonyos fajtáit aszerint nemesítik, hogy ezekből a savakból milyen mennyiség legyen bennük. Az alábbi nyers kannabinoidok minden más kannabinoid prekurzoraként szolgálnak:

Annak ellenére, hogy ezek a savformájú kannabinoidok a fogyasztás előtt dekarboxilációval kerülnek aktiválásra, újabb kutatások arról tanúskodnak, hogy ezeknek a savaknak a „nyers” vagy hevítés nélküli fogyasztása is hatásos. A CBD-iparban működő néhány vállalat hidegen sajtolja a kendert annak érdekében, hogy ezeket a savakat izolálja, majd az így kapott levet aktivált kivonatokkal elegyítve készít keverékeket.

 

Hevítéssel előállított kannabinoidok

A különböző, sav formátumú kannabinoidok dekarboxilációja által a következő „aktivált” kannabinoidok állíthatók elő:

 

Érleléssel előállított kannabinoidok

A nyers vagy aktivált UV-fénynek és oxigénnek való kitettség által való érlelés során a következő „érlelt” kannabinoidok állíthatók elő:

 

Terpének


A terpének illatos molekulák, amik mindenféle növényből áradnak. A kannabisz rengetegféle, fajtánként változó típusú terpént tartalmaz. A több jelentős és még több jelentéktelenebb fajta terpén keveréke minden egyes fajta növényt egyedi illat-ujjlenyomattal ruház fel.

Amellett, hogy illatossá teszik a növényt, ezek a terpének bizonyítottan, a kannabinoidokétól független, de azt jól kiegészítő orvosi és terápiás tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A kannabiszban általánosan és bőségesen megtalálható terpének között szerepel például:

 • Linalool
 • Limonén
 • Humulén
 • Béta-mircén
 • Fitol
 • Citronellol
 • Kariofilén-oxid
 • Alfa-pinén
 • Béta-kariofilén
 • Terpinolén
 • Guaiol
 • Ocimén

Ezen aromás vegyületek részletesebb megismeréséhez tekintse meg a kannabisz terpénjeiről szóló útmutatónkat, amelyben nagyobb összefüggésekben körvonalazza az itt felsorolt vegyületek tulajdonságait.

Ezekről a molekulákról tudvalevő, hogy kölcsönhatásba lépnek a fent említett természetesen előforduló fitokannabinoidokkal. Ezen vegyületek egyidejű fogyasztásának olyan, szinergikus terápiás hatása van, amit külön-külön nem érhetnénk el. A vegyületek ilyetén együttműködését nevezik angolul „cannabis entourage effect”nek, azaz a kannabisz „társas hatásának”.

 

Flavonoidok


Amikor a kannabisz vegyületeiről esik szó, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a flavonoidokról. Bár gyakran elsiklunk felettük, ezek a vegyületek akár a kannabisz növényben megtalálható, már azonosított vegyületek 10%-át is kitehetik. A kannabinoidokkal ellentétben és a terpénekhez hasonlóan, a legtöbb ilyen vegyület nem csak a kannabiszban található meg. A flavonoidok mindenhol megtalálhatók a természetben a virágokban, gyümölcsökben és zöldségekben. Viszont van egy külön csoportjuk, a kannaflavinok, amelyek csak a kannabiszban fordulnak elő.

A flavonoidok szerepe a természetben, hogy színt adjanak a növényeknek. A virágos növényeknél a flavonoidok szolgáltatják a virág beporzását elvégző rovarok odacsalogatásáért felelős pigmenteket. Az élénk, nem csak zöld színekben pompázó növények mintái gyakran ezeknek a kémiai vegyületeknek köszönhetők.

A terpénekhez hasonlóan a flavonoidok is meghatározzák a kannabiszt. Bár manapság kevesebb kutatás foglalkozik a témával, bizonyos tanulmányokarra utalnak, hogy a flavonoidok is rendelkeznek farmakológiai hatással. Ezek a vegyületek szintén szerepet játszhatnak az úgynevezett „társas hatás”-ban.

 

Széles spektrumú termékeink bővelkednek a kannabiszvegyületekben


A Hammer Nutritionnél olyan, széles spektrumú termékeket készítünk, amelyekben bőségesen megtalálhatók a kannabiszban előforduló kémiai vegyületek – beleértve a kannabinoidokat és terpéneket is. A Kolorádóban termesztett kendert felhasználva CBD-ben gazdag olajat vonunk ki a virágzó, nőivarú növényekből. Egy speciális kromatográfiai eljárással egyedül a pszichoaktív THC kannabinoidot távolítjuk el a kivonatból, ezen kívül a szer kémiai összetétele érintetlen marad.

Az így kapott kivonatból azután olajalapú és nano-emulgeált, vízoldékony termékeket állítunk elő. Az alábbiakban még többet tudhat meg a termékeink előállításának folyamatáról, és termékválasztékunkkal is megismerkedhet.

Keresés