Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az endokannabinoid rendszer: szervezetünk egészségének és egyensúlyának megőrzése

Egyes linkeken lévő és további hasznos cikkek angol nyelven a Big Sky Botanicals oldalán érhetőek el.
A Big Sky Botanicals a Hammer Nutrition tulajdonosának partnervállalata. A két cég termékei teljes mértékben megegyeznek, csak más néven is forgalomba kerülnek az USA-ban.

Akik még nem ismerik a kannabiszt talán nehezen tudják elképzelni, hogyan lehet egyetlen növénynek ennyi jótékony hatása. Ráadásul a lehetséges pozitív hatás mellett csupán elenyésző mennyiségű mellékhatással kell számolnunk, főleg a hagyományos gyógyszerészeti megoldásokhoz képest, amelyek általában sokrétű kockázattal járnak.

Hogy lehet tehát egyetlen növénynek ilyen sokféle hatása a szervezetre? Hogyan lehet a kannabisz ennyire hatásos, és egyben ennyire biztonságos orvosság?

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések következtében robbanásszerűen megnőtt a kannabiszt vizsgáló kutatások száma. A kannabisz hatásait vizsgáló kutatásoknak pedig a szervezetünkben működő egyik hihetetlenül fontos rendszer felfedezését köszönhetjük. A rendszert a felfedezéséhez hozzájáruló növény után endokannabinoid rendszernek, azaz (az angol „endocannabinoid system” alapján) ECS-nek nevezték el. Az ECS az emberekben és állatokban egyaránt megtalálható, és folyamatosan azért dolgozik, hogy születésünktől a halálunkig fenntartsa az egyensúlyt a sejtek szintjén.

Ebben a cikkben közelebbről is megvizsgáljuk ezt a rendszert, annak felfedezését és hogy hogyan van rá hatással a kannabiszfogyasztás. A cikk végére tudni fogja, hogy hogyan és miért járul hozzá az endokannabinoid rendszer kiegyensúlyozása az egész szervezetünk egészségéhez.

 

Mi az az endokannabinoid rendszer?


Az endokannabinoid rendszer olyan endokannabinoidokat tartalmaz, amit a szervezetünk állít elő. Ezek a vegyületek aktiválják az egész szervezeten átívelő kannabinoid receptorok hálózatát. Ezek közül a receptorok közül a két legfontosabbak a CB1 és a CB2 receptorok. A rendszer az élettani és kognitív folyamatok széles skálájának szabályozásában vesz részt. Az ECS többek között szerepet játszik az étvágy, a fájdalomérzet, a hangulatunk, memóriánk, anyagcserénk, immunfunkciók és az alvás szabályozásában.

Az endokannabinoidok és receptoraik mindenhol megtalálhatók az agyban, az immunsejtekben, a különböző szervekben, kötőszövetekben és mirigyekben. A rendszer más-más szerepet tölt be a test különböző területein, de az általános cél mindenhol ugyanaz. Az endokannabinoid rendszer a homeosztázison keresztül igyekszik fenntartani a szervezet egyensúlyát. Egyszerűen fogalmazva az ECS a külső hatások és a zavaró környezeti tényezők leküzdésével törekszik a belső egyensúly megteremtésére.

A receptorok és a szervezetben létrehozott endogén kannabinoid vegyületek beazonosítása által az emberiség jelentősen előrébb jutott a biológia, az egészség és a betegség jelenségének tudományos megértésében.

 

Mik azok a kannabinoid receptorok?


Az ECS-t felépítő kannabinoid receptorok a sejthártyákba beágyazódva találhatók meg az egész testben. A kutatók a receptorok két fő típusát határozták meg: A CB1-et és a CB2-t, amelyek közül mindkettő G-fehérje kapcsolt receptor, azaz GPCR. Ezek kannabinoidokkal való stimulációja egyszerre több élettani folyamatot is beindít.

A kutatások egy GPR55 nevű, harmadik kannabinoid receptorra is utalnak, ami a CB1-től és CB2-től eltérő, egyedi jelzésekkel rendelkezik. Bár ezt néha CB3-ként is említik, ez utóbbi receptor még nem számít teljesen elfogadottnak.

 

Az ECS-szel kölcsönhatásba lépő kannabinoidok fajtái


Három olyan típusú kannabinoid van, ami tudvalevőleg interakcióba lép ezzel a rendszerrel. Ezeket a vegyületeket a származásuk szerint nevezték el.

 

Endokannabinoidok

Az endo, mint az endogén rövidítése arra utal, hogy valami belső eredetű. Az endokannabinoidok olyan anyagok, amelyeket szervezetünk maga hoz létre. Ezek a vegyületek a CB1 és CB2 receptorok stimulálásán keresztül lépnek interakcióba az endokannabinoid rendszerrel. A két legismertebb ilyen molekula az anandamid és a 2-arachidonoylglycerol.

Az anandamidot először 1992-ben fedezte fel a legendás kannabiszkutató, Raphael Mechoulam. Ez az endokannabinoid a központi és a perifériás idegrendszert befolyásolja, és főleg az immunrendszer funkcióira van hatással. A 2-Arachidonoylglycerolt, azaz 2-AG-t szintén Raphael Mechoulam fedezte fel, és a CB1 receptor teljes agonistájaként működik.

 

Fitokannabinoidok

A fito előtag a fitokémiai szó rövidítése, és olyan kémiai vegyületre utal, amit növények állítottak elő. A fitokannabinoidok, amiket néha egyszerűen kannabinoidoknak nevezünk, a kannabisz növényben változatos mennyiségekben jelen lévő vegyületekszéles tárházát jelentik. Jelenleg több mint 110 olyan fitokannabinoid ismert, amelyet már sikerült kannabiszból izolálni. A véráramba kerülve ezek a vegyületek egyedi módon befolyásolják az endokannabinoid rendszer működését.

A két legismertebb fiitokannabinoid a pszichoaktív hatásáról híres delta-9-tetrahidrokannabinol (THC) és a sokrétű terápiás előnnyel bíró kannabidiol (CBD). Néhány egyéb kannabinoid szervezetre gyakorolt hatásáról még folynak a kutatások: ilyen például a kannabinol (CBN), kannabigerol (CBG), kannabidiolsav (CBDA) és a tetrahidrokannabinolsav (THCA).

 

Szintetikus kannabinoidok

A kannabinoidok utolsó típusát gyógyszerész kutatók állítják elő laboratóriumi körülmények között. A szintetikus THC-hez hasonló szintetikus kannabinoidok gyógyszerészeti céllal születtek meg. A Marinol és a Cesamet például a THC gyógyszeripari megfelelői, amelyeket az FDA kóros hányinger és sorvadásos rendellenesség kezelésére engedélyezett.

 

Az endokannabinoid rendszer szerepe az egyensúly megtartásában


Testünk folyamatosan endokannabinoidokat termel a rendszer belső egyensúlyának és harmóniájának fenntartása érdekében. E rendszer hatékonyságát külső tényezők is befolyásolhatják. Néha a szervezetünknek egy kis segítségre van szüksége, ezért megoldást jelenthet, ha ilyenkor kannabiszalapú gyógyszerekre támaszkodunk. A cél az, hogy a rendszert egy erős, kiegyensúlyozott és ellenálló állapot eléréséhez szükséges, megfelelő mennyiségű kannabisszal lássuk el.

A kutatók továbbra is a szervezetbe vitt kannabinoidok terápiás hatásainak részletesebb megismerésén dolgoznak. Az egészségügyi problémák széles skálája esetén alkalmazott kannabinoidok hatóerejének, összetételének és adagolásának vizsgálata folytán egyre többet tudhatunk meg ennek az összetett rendszernek a működéséről is.

Keresés